Festlig nytårsdessert med glaze

Festlig nytårsdessert med glaze

  • 4+ timer
  • Øvet
Nytårsdessert med mousse og glaze

Skal du virkelig imponere med en dessert nytårsaften, kan du kaste dig ud i kager med glaze. Glaze er ikke særlig svært at lave, hvis man lige kender teknikken, og det ser så imponerende ud med et smukt lag farvet, skinnende glaze på en kage.

Jeg er vild med chokolademousse og synes altså bare, det passer så godt til nytårsaften. Vi har f.eks. tidligere lavet denne nytårsdessert med mousse og et fantastisk jordbær- og chokolademousse tårn. Denne gang ville jeg bruge to slags mousse, både hvid- og mørk chokolademousse, i én kage.

Det resulterede i disse festlige og sindssygt lækre nytårsdesserter med to slags mousse og glaze.


Denne nytårsdessert kræver følgende “særlige” udstyr:

Man kan naturligvis lave moussen i andre forme, f.eks. firkantede forme. Det er blot vigtigt, at de er af silikone og ikke faste, så de let kan vippes ud når de er frosne.

For at lave halvkuglerne skal der først laves hvid chokolademousse halvkugler i den mindste af de to halvkugle forme. Disse skal fryses, gerne natten over, så de har sat sig og er helt gennemfrosne. Nøddebundene kan forberedes samtidig, så de også er klar.

Så laves chokolademoussen og den store halvkugle form fyldes 3/4 op i seks af hullerne. Den hvide chokolademousse tages ud af fryseren, vippes forsigtigt ud af silikoneformen og der presses en lille halvkugle form med bunden i vejret ned i de store halvkugleforme med chokolademousse. Derefter fyldes resten af formen med chokolademousse og udglattes med en flad spatel. Til sidst lægges bunden på toppen.

Dæk formen med plastikfilm, så desserten og især bundene ikke får fugt i fryseren, og frys dem – gerne natten over.

To slags mousseChokolademousse lågUdglatte chokolademousseBund på form

Halvkuglerne er nu klar til at blive dækket af glaze. Når man arbejder med glaze er temperatur kritisk, så det er vigtigt at bruge et sukkertermometer. Hvis glazen er bare et par grader for varm vil den nemlig glide af de frosne desserter og hvis den er for kold vil der dannes grimme luftbobler.

Man kan lege med farver i sin glaze. Det er essentielt at bruge pastafarver da de giver kraftig farve uden at fortynde glazen. Jeg lavede en fin mørkeblå af mørk blå og sort. Glazen røres indtil den når ned på 35 grader – det kan godt tage lidt tid, vær tålmodig.

De frosne halvkugler tages ud lige inden glazen er klar, vippes ud af formen og sættes på en bagerist på en bageplade beklædt med med bagepapir, så overskydende glaze ikke løber ud over hele køkkenet. Hæld glaze over (husk at tjekke at alle sider er dækket!). Gentag gerne hvis du vil have et tykkere lag. Jeg gav mine 3 tynde lag.

Drys evt. glimmer eller andet pynt på. Lad kagerne stå i 10 minutters tid før du forsigtigt (forsigtigt!) løfter dem over på en tallerken eller fad. Her kan du med fordel lige bruge en kniv eller saks til at skære grimme glaze kanter af bunden, hvis der hænger lidt.

Stil dem i køleskabet i mindst 2 timer inden servering, så glazen sætter sig helt.

Frosne mousse kagerGlaze mousse kager

Anret dine festlige nytårsdesserter fint på en tallerken og pynt evt. med karamelpynt og hakkede hasselnødder, som vist nedenfor. Desserten får et fint snit når man skærer den over på midten og man kan se de to slags mousse.

Nytårsdessert med glazeGlaze kage med mousse

Disse fine nytårsdesserter kræver tid, til gengæld er det eneste du behøver gøre på dagen at hælde glaze på og pynte. Så de er smarte fordi de kan laves i rigtig god tid. Og så smager de bare VILDT godt!

Nytårsdessert med glaze

Nytårsdessert med mousse og glaze

Festlig nytårsdessert med glaze

Ret: Dessert
Mængde:: 6 stk

Disse himmelske halvkugler med to slags chokolademousse og glaze er sikre på at imponere til dit selskab. De er både smukke og smager helt fantastisk!

Udskriv

Ingredienser

Hvid chokolademousse (10-12 stk):

Marengs nøddebunde:

  • 3 pasteuriserede æggehvider
  • 100 g hasselnødder
  • 100 g sukker
  • 1 spsk mel

Chokolademousse:

  • 1 blad husblas
  • 1,5 dl piskefløde
  • 50 g god mørk chokolade
  • 2 pasteuriserede æggeblommer
  • 20 g sukker

Glaze:

Karamelpynt:

Fremgangsmåde

Hvid chokolademousse:

  1. Pisk piskefløden til flødeskum og stil den i køleskabet. Hak den hvide chokolade groft og smelt den over et kogende vandbad. Fjern chokoladen fra varmen og lad den køle lidt af, i cirka 7-8 minutter.

  2. Pisk imens æggeblommer og sukker sammen til en luftig æggesnaps.
  3. Rør den smeltede hvide chokolade i æggesnapsen. Vend nu forsigtigt flødeskummet i chokolade-æggeblandingen og rør forsigtigt, til chokoladen er helt fordelt i den hvide chokolademousse.
  4. Fyld dine små halvkugle forme med hvid chokolademousse. Der skal kun bruges 6, men portionen giver omkring 10-12 styk, da det er svært at lave en mindre mængde chokolademousse. Lav gerne ekstra, så du har flere at vælge imellem.
  5. Skrab overfladen helt glat med en flad spatel. Dæk formen med plastikfilm og stil den i fryseren i mindst 6 timer (gerne natten over).

Marengs nøddebunde:

  1. Tænd ovnen på 200 grader (alm. ovn).
  2. Rist hasselnødderne på en varm pande, så skallen falder af (man kan nulre skallen af med et viskestykke).
  3. Kom hasselnødderne i en hakler eller blender og blend, indtil de er finthakkede (men ikke pulveriserede).
  4. Pisk sukker og æggehvider sammen med en elpisker til en tyk marengs. Rør mel og finthakkede hasselnødder i marengs og vend det hele sammen.
  5. Bred massen ud på en bageplade beklædt med bagepapir med en spatel til en firkant med cirka 0,5 - 0,75 cms tykkelse.
  6. Bag marengs nøddebunden ved 200 grader (alm. ovn) i 15-20 minutter, til den er gylden. Alle ovne er forskellige så hold øje med den undervejs, da den nemt kan blive for brændt.
  7. Lad nøddebunden køle af i 5 minutter. Udstik så 6 cirkler med en udstikker med samme diameter som din store halvkugle silikoneform, imens bunden stadig er lun.
  8. Opbevar marengs nøddebundene i en lufttæt frysepose eller plastikboks indtil de skal bruges.

Chokolademousse:

  1. Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand i cirka 10 minutter.
  2. Pisk piskefløden til flødeskum og stil den i køleskabet. Hak chokoladen groft og smelt 35 g af den over et kogende vandbad. Pisk imens æggeblommer og sukker sammen til en luftig æggesnaps.

  3. Kom de sidste 15 g chokolade i en skål. Hæld den smeltede chokolade oveni og rør rundt, til al chokoladen er smeltet. Rør den smeltede chokolade i æggesnapsen.

  4. Tag husblassen op ad vandet og smelt det over vandbad i det vand, der hænger ved. Rør den smeltede husblas i chokolade-æggesnapsen.

  5. Vend nu forsigtigt flødeskummet i chokolade-æggeblandingen og rør forsigtigt, til chokoladen er helt fordelt i chokolademoussen.

  6. Fyld 6 halvkugle forme 3/4 op med chokolademousse. Tag de frosne hvide chokolade halvkugler ud af fryseren og pres dem forsigtigt ud af formen. Pres en halvkugle ned i midten af chokolademoussen og fyld så chokolademousse ovenpå så formen fyldes helt.
  7. Glat overfladen af chokolademoussen med en flad spatel, så overfladen er helt glat.
  8. Læg en nøddebund oven på hver af halvkuglerne af chokolademousse og pres let ned, så de lige fæstner sig på chokolademoussen.
  9. Dæk formen med plastikfilm og stil den i fryseren i mindst 8 timer (gerne natten over).

Glaze:

  1. Læg husblas i blød i en skål med koldt vand i cirka 10 min.
  2. Kom sukker og juice i en lille gryde og bring det i kog ved middelhøj varme. Lad det koge indtil sukkeret er smeltet under let omrøring.
  3. Fjern gryden fra varmen. Vrid husblassen fri for vand og kom det ned i gryden og rør rundt, indtil den er smeltet helt i den varme juice.
  4. Hak den hvide chokolade fint og kom den i et blenderglas (et højt og smalt glas, som din stavblender kan passe ned i). Hæld den varme juice over og blend så massen med en stavblender. Undgå luftbobler i glazen ved at holde stavblenderen en anelse på skrå og lad være med at løfte den op og ned. Sker uheldet at der kommer luftbobler kan de fjernes ved at banke blenderglasset ned i bordet.
  5. Tilsæt ønsket pastafarve – bemærk at farven ser meget mørkere ud i glasset end den vil gøre, når den hældes på kagen. Rør langsomt rundt i glazen med en ske indtil den køler af til præcis 35 grader (det tager 10-15 minutter)*.
  6. Når glazen har den rette temperatur på 35 grader, tages chokolademoussen ud af fryseren og vippes forsigtigt ud af formen. Stil chokolademousse halvkuglerne på en bagerist med en bageplade med bagepapir under, som glazen kan dryppe ned på.
  7. Hæld glaze over hver chokolademousse halvkugle og sørg for, at de bliver dækket helt. Overskydende glaze drypper selv af og ned på bagepapiret. Gentag hvis du ønsker et tykkere lag glaze og drys evt. med spiseligt guldglimmer.
  8. Sæt chokolademousse halvkuglenre i køleskabet i minimum 2 timer inden servering.

Karamelpynt:

  1. Lav evt. karamelpynt efter anvisning i opskriften og pynt dine desserter lige inden servering.

Opskriftsnoter

*Det er vigtigt at glazen ikke er for varm når den hældes over moussen, da den så ikke når at sætte sig og dermed vil glide af. Hvis glazen derimod er for kold vil den danne luftbobler. Derfor er det vigtigt at måle den præcise temperatur med et sukkertermometer.

Den hvide chokolademousse kan laves længe før, da den blot kan opbevares i fryseren. Ligeledes kan nøddebunde og chokolademousse halvkuglerne nemt laves flere dage før servering. Det anbefales at glaze samme dag som kagerne skal serveres og helt optimalt ikke mere end 8 timer før.

Bemærk at der vil være lidt hvid chokolademousse og mørk chokolademousse til overs. Kom det evt. på glas og nyd det undervejs!

Dette indlæg indeholder affiliate links.


loading...
30. december 2018 af Trine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


×

Del med en ven