Varme hveder til store bededag

Varme hveder til store bededag

  • 1-2 timer
  • Middel
Opskrift på varme hveder

Vi er nået til den tid på året, der er spækket med helligdage og jeg glæder mig til en lille smule mere fritid. På fredag er det store bededag der står for min forlængede weekend og traditionen tro skal det fejres med hveder dagen/aftenen før. 

Jeg har faktisk snydt lidt, da jeg også fik hveder hjemme hos mine forældre i tirsdags. Jeg havde næsten helt glemt, hvor lækre de er! Det inspirerede mig til at bage hveder til mine kære kolleger her til aften, så de også kan blive lidt forkælede.

Opskrift på varme hveder

Der er stor diskussion om, hvordan hveder bør være. Jeg kan bedst lide mine luftige og med smag af kardemomme, så det er sådan en opskrift på hveder der følger her.

Denne dej er rigtig nem at ælte sammen og giver de lækreste, luftige hveder som er gode i flere dage. Desuden kan hvederne fryses færdigbagte.

Jeg kan godt lide, at hveder er “hevet fra hinanden” så jeg bager dem i en bageform beklædt med bagepapir tæt op ad hinanden. Jeg synes, de skal have en gylden overflade, så jeg pensler med æg inden bagning.

Vejen til luftige boller er god hævetid, så lad dem endelig hæve nok, både før og efter du har formen dem til boller.

Dej til hvederHveder boller

Bagetiden afhænger lidt af, hvor store hvederne er og hvor tæt placeret de er. Hvederne skal være helt gyldne. Lad dem køle af på en bagerist før du skiller dem ad.

Jeg spiser mine hveder med smør og marmelade. Hvad med dig?

Hveder til store bededag

Opskrift på varme hveder

Varme hveder opskrift

Mængde:: 8 stk
Udskriv

Ingredienser

  • 2 1/2 dl lunkent vand
  • 50 g gær
  • 1 æg + 1 til pensling
  • 75 g smeltet smør
  • 1 1/2 spsk sukker
  • 1 1/2 tsk kardemomme
  • 1/2 tsk salt
  • 500 g mel (cirka)

Fremgangsmåde

  1. Rør gærret ud i vandet i en stor skål. Tilsæt æg, smeltet smør, sukker, kardemomme og salt og rør godt rundt. Ælt melet i dejen lidt efter lidt, til du får en glat, luftig og smidig dej.
  2. Lad dejen hæve i minimum 30 minutter.
  3. Kom bagepapir i en bageform. Del dejen i otte klumper og form dem til boller. Placér dem tæt i bageformen. Lad dem efterhæve i 15 minutter.
  4. Pensl bollerne med pisket æg. Bag dem ved 200 grader i 25-28 minutter, til de er gyldne og færdigbagte.
  5. Løft forsigtigt bollerne op ved at løfte i bagepapiret og lad dem køle af på en bagerist.
  6. Spis dem friskbagte eller rist dem inden servering.

Opskriftsnoter

Bollerne er fryseegnede.


29. april 2015 af Trine

Kommentarer (2)

  • Jackie Svar

    Kan man lade dem hæve over natten?

    24. februar 2018 at 16:02
    • Trine Svar

      Hej Jackie
      Ja det kan du sagtens, så skal du bare bruge mindre gær – f.eks. 15 gram.

      26. februar 2018 at 11:40

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Del med en ven