Luftige speltboller

Luftige speltboller

  • 1-2 timer
  • Middel
Luftige speltboller fra Bageglad

Lige i øjeblikket føles det som om tiden går ufatteligt hurtigt, samtidig med at den slet ikke går hurtigt nok. Jeg har uhyggeligt travlt med eksamensopgaver, masser af arbejde, legatsøgning, rejseplanlægning og udlejning af min lejlighed samtidig med at jeg blot går og veeenter på at de næste to måneder går så jeg kan komme afsted til Australien!

Det er alligevel noget af et projekt at søge legater, søge forhåndsgodkendelse af fag, skaffe forsikringer, udleje lejlighed, finde flybilletter og søge visum – men jeg er sikker på at det bliver det hele værd når jeg først sidder i flyveren og kan slappe af i hele 25 timer før jeg lander i Brisbane.

Mens jeg venter på at tiden går og forsøger at holde tungen lige i munden med alle mine projekter kan I lige nyde disse fantastiske speltboller, som jeg især nød da jeg prøvede FODMAP diæten. Bollerne er fantastisk luftige og smager bare himmelsk! De kan bruges som fødselsdagsboller eller bare til en eftermiddag med hygge.

Luftige speltboller fra Bageglad

Man får den lækreste, luftige dej ved at ælte denne speltdej på køkkenmaskine, men den kan også æltes i hånden. Placer små kugler af dej i en bageform beklædt med bagepapir.

BolledejNybagte boller

Når bollerne er bagt pensles de med lidt smeltet smør som suger ind i bollerne og giver dem en lækker overflade. Her kan bollerne drysses med lidt havregryn eller sesam.

Resultatet er fantastisk luftige fødselsdagsboller eller bare lækre boller til eftermiddagskaffen. Disse boller er så lækre og luftige at du sikkert spiser dem allesammen, men de kan også sagtens fryses.

Se også vores andre opskrifter på boller og brød.

Speltboller opskrift fra Bageglad

Luftige speltboller opskrift fra Bageglad

Luftige speltboller opskrift

Ret: Morgenmad
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Mængde:: 10 stk

Der findes ikke nogen bedre duft end nybagte boller og disse lækre og utroligt luftige speltboller er simpelthen bare himmelske!

Udskriv

Ingredienser

  • 2 1/2 dl lunkent vand
  • 75 g afkølet smeltet smør + lidt til pensling
  • 50 g gær
  • 1 spsk sukker
  • 1 1/2 teske salt
  • 1 æg
  • 8 dl sigtet speltmel
  • evt. havregryn eller sesamfrø

Fremgangsmåde

  1. Kom vandet i en skål og rør gærret ud i det. Tilsæt nu afkølet smeltet smør og sukker samt æg og salt.
  2. Ælt nu melet i lidt efter lidt til du får en glat og smidig dej - det bedste og mest luftige resultat opnås ved at bruge en køkkenmaskine.
  3. Lad dejen hæve i minimum en halv time.
  4. Tænd ovnen på 200 grader. Form dejen til små kugler og placer dem ved siden af hinanden i et ovnfast fad eller bageform beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i cirka 15 minutter.
  5. Bag bollerne i 15-17 minutter til toppen er gylden. Tag dem ud af ovnen og pensl dem med lidt smeltet smør og drys evt. med havregryn eller sesamfrø.

Dette indlæg indeholder affiliate links.


1. maj 2013 af Trine

Kommentarer (42)

  • nina Svar

    MUMS hvor smager de godt og hvor er de nemme at lave. Jeg havde kun tørgær hjemme, men de blev alligevel super. De skal klart laves igen og igen og igen og med forskellige variationer såsom lidt revet gullerod i eller evt chokolade.

    24. juni 2018 at 15:24
  • Christopher Svar

    Jeg er ikke god til at bage og er ikke særligt tålmodig hvad det angår, men med denne opskrift kan det simpelthen ikke gå galt!
    Fornemt resultat hver gang og der kan mixes med forskellige typer mel, fuldkorn etc., uden problemer.
    Glad for at jeg fandt denne opskrift på første hit i Google søgning: “lækre speltboller”
    Mvh Christopher

    20. maj 2018 at 11:28
  • Kit Svar

    Lækker opskrift, den overholder dog ikke foodmap princippet, da dejen enten skal være lavet på surdej, eller skal koldhæve.
    Hvis man har smerter, hjælper denne opskrift ikke,.

    10. marts 2018 at 11:29
    • Trine Svar

      Hej Kit
      Jeg er da ked af, at du føler at opskriften fortjener 1 stjerne fordi den ikke passer til FODMAP (længere), du siger jo selv at det er en lækker speltbolle opskrift.
      Opskriften blev skrevet for 5 år siden da FODMAP lige var kommet og dengang overholdt den principperne. FODMAP er en diæt som bliver udviklet og opdateret hele tiden og eftersom jeg ikke selv følger diæten længere følger jeg ikke med i deres do’s and don’ts. Jeg har bare nævnt dengang jeg skrev denne opskrift, at jeg spiste dem da jeg var på FODMAP diæt.

      10. marts 2018 at 11:55
  • Sara Svar

    Hej, lavede denne opskrift vegansk. Med plantesmør og banan istedetfor æg og havde kun fuldkorns speltmel.
    De blev stadig virkelig gode og luftige. Ikke tunge som måske forventet.

    14. januar 2018 at 11:43
  • Stine Svar

    Hej, jeg bagte disse boller til min lillesøsters fødselsdag – de fik mange roser, så tænkte jeg lige ville give dem videre. En nem opskrift at følge, dejlige luftige boller og god smag – super opskrift!

    22. juni 2017 at 16:30
    • Trine Svar

      Tak Stine, dejligt at gæsterne var glade!

      27. juni 2017 at 16:04
  • Anja Svar

    Kan man erstatte med fuldkorns speltmel?

    21. september 2016 at 08:27
    • Trine Svar

      Ja det vil jeg mene du sagtens kan. Jeg ville dog nok lave halvt fuldkorns, halvt almindelig, ellers bliver det en meget tung bolle.

      21. september 2016 at 08:28
  • solveig friis jensen Svar

    Jeg velgte denne dejlige opskrift i stedet for en opskrift på briocher! Min datter har fødselsdag i morgen (voksen), jeg vil jo helst bage med spelt, og det kan man altså sagtens få rigtig lækre “fødselsdagsboller” ud af, og ikke som altid de lidt grovere af slagsen. Jeg glæder mig til at smage især de sesamfrø der kommer på efter bagning, det er nyt for mig, men er selvfølgelig det eneste rigtige.
    De lugter himmelsk nu, og så smager de også sådan, ved jeg.
    Solveig

    16. juni 2016 at 21:43

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Del med en ven