Luftige speltboller

Luftige speltboller

  • 1-2 timer
  • Middel
Luftige speltboller fra Bageglad

Lige i øjeblikket føles det som om tiden går ufatteligt hurtigt, samtidig med at den slet ikke går hurtigt nok. Jeg har uhyggeligt travlt med eksamensopgaver, masser af arbejde, legatsøgning, rejseplanlægning og udlejning af min lejlighed samtidig med at jeg blot går og veeenter på at de næste to måneder går så jeg kan komme afsted til Australien!

Det er alligevel noget af et projekt at søge legater, søge forhåndsgodkendelse af fag, skaffe forsikringer, udleje lejlighed, finde flybilletter og søge visum – men jeg er sikker på at det bliver det hele værd når jeg først sidder i flyveren og kan slappe af i hele 25 timer før jeg lander i Brisbane.

Mens jeg venter på at tiden går og forsøger at holde tungen lige i munden med alle mine projekter kan I lige nyde disse fantastiske speltboller, som jeg især nød da jeg prøvede FODMAP diæten. Bollerne er fantastisk luftige og smager bare himmelsk! De kan bruges som fødselsdagsboller eller bare til en eftermiddag med hygge.


Luftige speltboller fra Bageglad

Man får den lækreste, luftige dej ved at ælte denne speltdej på køkkenmaskine, men den kan også æltes i hånden. Placer små kugler af dej i en bageform beklædt med bagepapir.

BolledejNybagte boller

Når bollerne er bagt pensles de med lidt smeltet smør som suger ind i bollerne og giver dem en lækker overflade. Her kan bollerne drysses med lidt havregryn eller sesam.

Resultatet er fantastisk luftige fødselsdagsboller eller bare lækre boller til eftermiddagskaffen. Disse boller er så lækre og luftige at du sikkert spiser dem allesammen, men de kan også sagtens fryses.

Se også vores andre opskrifter på boller og brød.

Speltboller opskrift fra Bageglad

Luftige speltboller opskrift fra Bageglad

Luftige speltboller opskrift

Ret: Morgenmad
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Mængde:: 10 stk

Der findes ikke nogen bedre duft end nybagte boller og disse lækre og utroligt luftige speltboller er simpelthen bare himmelske!

Udskriv

Ingredienser

  • 2 1/2 dl lunkent vand
  • 75 g afkølet smeltet smør + lidt til pensling
  • 50 g gær
  • 1 spsk sukker
  • 1 1/2 teske salt
  • 1 æg
  • 8 dl sigtet speltmel
  • evt. havregryn eller sesamfrø

Fremgangsmåde

  1. Kom vandet i en skål og rør gærret ud i det. Tilsæt nu afkølet smeltet smør og sukker samt æg og salt.
  2. Ælt nu melet i lidt efter lidt til du får en glat og smidig dej - det bedste og mest luftige resultat opnås ved at bruge en køkkenmaskine.
  3. Lad dejen hæve i minimum en halv time.
  4. Tænd ovnen på 200 grader. Form dejen til små kugler og placer dem ved siden af hinanden i et ovnfast fad eller bageform beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i cirka 15 minutter.
  5. Bag bollerne i 15-17 minutter til toppen er gylden. Tag dem ud af ovnen og pensl dem med lidt smeltet smør og drys evt. med havregryn eller sesamfrø.

Dette indlæg indeholder affiliate links.


1. maj 2013 af Trine

Kommentarer (42)

  • morten Svar

    sMAGER alt for meget af gær.
    50 gr til 10 boller.!
    vil prøve med 5-10 gr. næste gang, og lade dem hæve over længere tid og se om de stadig bliver så luftige

    29. juli 2015 at 09:59
  • Ouise Svar

    Har liGe fundet denne oPskrift, og vil høre om de er frysevenLIge??

    19. marts 2015 at 10:23
    • Trine Svar

      Ja jeg fryser dem tit, det kan de sagtens 🙂

      19. marts 2015 at 11:46
  • Ditte Rasmussen Svar

    Hejsa. Vil man mon kunne langtidshæve disse boller, så de bare skal bages efter en nat på køl?

    17. september 2014 at 20:17
    • Trine Svar

      Hej Ditte
      Det kan du godt, du skal bare bruge mindre gær hvis de skal hæve over længere tid 🙂

      24. september 2014 at 08:37
  • Christina Svar

    Bedste boller jeg længe har smagt… Dejlig luftige og skøn smag. Det smager skønt med smør, ost og hjemmelavet brombærmarmeleade.. Mums.
    Glæder mig allerede til jeg skal bage dem igen.

    21. august 2014 at 17:00
  • henriette windorff Svar

    bedste opskrift ever på speltboller – super luftige. skal helt sikkert eksperimentere videre med opskriften.
    Har bare et spørgsmål…. hvis jeg gerne vil lave større portioner af gangen er jeg så samtidig nødt til også at gange mængden af gær ? 🙂

    14. juni 2014 at 15:12
    • Trine Svar

      Hej Henriette
      Dejligt at du kan lide bollerne.
      Mængden af gær afhænger af, hvor længe du lader dejen hæve. Hvis du fordobler mængden af gær til 100g vil dejen nok smage ret meget af gær. Det er derfor bedre at lade dejen hæve i længere tid, hvis du skal lave større portioner.

      14. juni 2014 at 16:06
      • Karen Svar

        Meget dejlige boller. En stor succes til et spontant kaffebord i går, alle elskede dem! P.S.: Jeg lavede dobbelt portion i en fart og fordoblede også gærmængden – det gik ikke ud over smagen.

        15. maj 2016 at 12:43
  • Morten Svar

    Dejligt luftige og gode boller. Jeg fandt ikke lige noget speltmel da jeg handlede, men opskriften virker ganske glimrende med hvedemel også, kan jeg afsløre 🙂

    20. maj 2014 at 07:47
  • Carina Dühr Svar

    Glemte stjernerne … den får 5!!!

    6. april 2014 at 11:30
  • Carina Dühr Svar

    Uhm … fandt din skønne blog i går og sidder nu for første gang med en lun nybagt luftig speltbolle med økosmør og lækker fuldfed ost – hvor smager de SKØNT!!!

    🙂 Carina

    6. april 2014 at 11:29
  • Luftige speltboller | Det er slet ikke 'spelt' nok! Svar

    […] bageland.dk] […]

    8. marts 2014 at 11:01
    • Martine Svar

      UPS jeg glemte å heve deigen før jeg rulla ut bollene. Men jeg heva “bollene” lenge og de ble store fine og luftige inni. Mine ble sprø utenpå, skal de bli det?) Følgte ellers oppskriften.
      Også smakte de salt istedet for søte. Det syns jeg var litt rart. Ble litt mer som rundstykker=)
      Spsk er spiseskje vel? regna med det, siden teskje er samme på norsk;)

      15. marts 2014 at 15:36
      • Trine Svar

        Hej Martine,
        Bollerne får en sprød overflade, men er bløde og luftige indeni – de skal dog ikke være hårde på overfladen vil jeg sige…
        Ja en spsk betyder bare spiseske 🙂 Godt at dine boller blev gode alligevel!

        16. marts 2014 at 17:11
  • Kamilla Svar

    Hold nu op, nogle lækre boller!!! Jeg bagte dem i går, og er nødt til at lave en ny portion idag, så jeg ikke når at løbe tør 😉 Det er de bedste boller, jeg nogensinde har smagt. Også bedre end boller med hvedemel.
    TAK for denne opskrift!

    20. februar 2014 at 11:22
    • Kamilla Svar

      Ja, det er altså bare mig igen… Har lige brugt opskriften igen. Denne gang brugte jeg ca. 4 dl. sigtet speltmel, ca. 3 dl. fuldkornsspeltmel, 1 dl. havregryn og en lille håndfuld solsikkekerner. Og så brugte jeg, for nemhedens skyld, flydende margarine i stedet for smør. Jeg kan ikke smage forskel. Ooorj, de er blevet gode. Jeg er normalt meget kræsen, når det kommer til fuldkorn og kerner i brød. Men den her kombi er altså lige i øjet, og de er stadig super luftige og dejligt bløde. Jeg kan slet ikke få armene ned 😀

      22. februar 2014 at 14:02
      • Trine Svar

        Hej Kamilla
        Jeg sidder netop og sætter tænderne ind i en speltbolle, jeg fik lige lyst til at bage dem i går. Og du har ret – de er bare supergode! Tak for dine tips!

        22. februar 2014 at 15:34

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Del med en ven