Snekugle med chokolademousse og granatæblesorbet

Snekugle med chokolademousse og granatæblesorbet

Nytårsdessert opskrift fra Bageglad

Det nye år nærmer sig, og de bageglade er nok allerede ved at tænke på hvilken dessert der skal laves til nytårsaften. Traditionen tro har vi igen i år arbejdet på en fantastisk og smuk nytårsdessert til årets festligste aften med håb om at kunne inspirere jer.

Årets nytårdessert er en “snekugle” af chokoladekage og chokolademousse på knust kiks, drysset med et tyndt lag flormelis og toppet med chokoladepynt og hjemmelavet granatæblesorbet. Den søde chokolademousse er perfekt komplimenteret af den friske sorbet og skaber en rigtig dejlig smagsoplevelse – og så er vi vilde med vinter/snestemningen!

Nytårsdessert opskrift fra Bageglad

Man har altid nok at se til nytårsaften, især hvis man står for at lave både middag og dessert. Desuden har man ikke lyst til, at bruge for meget tid i køkkenet når først Dronningen er på skærmen og gæsterne er kommet. Derfor prøver vi altid at skabe nytårsdesserter, hvor mange af elementerne kan laves i forvejen og blot skal anrettes inden servering.

Tidsplan og forberedelser

Vi anbefaler at følge denne tidsplan for at lave nytårsdesserten:

  • Granatæblesorbeten og chokoladepynten laves i god tid, for eksempel i dagene mellem jul og nytår.
  • Hvis ikke granatæblesorbeten er lavet i en quenelleform, skal der formes quenelles senest aftenen før, som kan genfryses, så de er klar til servering direkte fra fryseren.
  • Chokoladebundene bages aftenen før eller tidligt om morgenen nytårsaftensdag, da de skal være helt afkølede inden brug.
  • Chokolademoussen laves om formiddagen nytårsaftensdag og sprøjtes på de afkølede chokoladebunde, så den har god tid til at sætte sig.
  • Kiksene knuses om formiddagen nytårsaftensdag, så de er klar til brug
  • Lige inden servering anrettes kiksekrummerne, der drysses flormelis på kagen og kagen toppes med chokoladepynt og granatæblesorbet

Særligt udstyr

For at kunne lave en perfekt kugle skal der bruges en halvkugleform til at bage chokoladekagerne. Vi anbefaler at bruge en silikoneform.

Vi anbefaler, at bruge konditorfilm til at indkapsle chokoladebunden når der sprøjtes mousse på. Det holder moussen på plads i den perfekte form indtil den sætter sig. Man kan bruge et plastik charteks eller lignende, men det er ikke fødevareegnet, så det er på eget ansvar. Man kan også bruge bagepapir, men det er sværere at få pænt da det ikke er ligeså stift, og man kan ikke se lige så godt igennem det.

Hvis man vil lave perfekte ens quenelles (aflange sorbetkugler) kan man med fordel bruge en quenelleform. Man kan dog også sagtens selv forme pæne quenelles ved hjælp af to spiseskeer.

Granatæbleis fra Bageglad

For at lave snekuglerne bages chokoladekagen i en halvkugleform, så der er en bund og en top til hver snekugle. Den indkapsles i konditorfilm og der sprøjtes chokolademousse på bunden. Toppen sættes på og kagerne stilles på køl så moussen kan sætte sig.

ChokoladebundeKonditorfilmBunde med chokolademousseNytårskage mousse

Vi håber, at I får en fantastisk nytårsaften med venner og familie og kommer godt ind i 2018!

Se også vores andre lækre nytårsdesserter for mere inspiration.

Nytårsdessert med chokolademousse og granatæblesorbet

Nytårsdessert opskrift fra Bageglad

Snekugle med chokolademousse og granatæblesorbet

Mængde:: 4 personer
Udskriv

Ingredienser

Granatæblesorbet:

  • 2 dl granatæblejuice (laves af cirka 250-300 g granatæblekerner fra 2 granatæbler)
  • 1/2 + 1 dl vand
  • 40 g blåbær (valgfrit)
  • 125 g sukker

Chokoladekage:

  • 100 g blødt smør
  • 150 g sukker
  • 2 æg
  • 1 dl mælk
  • 60 g god mørk chokolade
  • 1 tsk bagepulver
  • 100 g mel
  • 2 spsk kakao

Chokolademousse:

  • 1/4 liter piskefløde
  • 100 g god mørk chokolade
  • 4 pasteuriserede æggeblommer
  • 40 g sukker

Pynt:

  • 100 g god mørk chokolade
  • 250 g flormelis (cirka)
  • 4-5 Digestive kiks

Særligt udstyr:

  • Halvkugle silikone bageform
  • Konditorfilm
  • Quennelle form (valgfrit)

Fremgangsmåde

Planlæging:

  1. Se den anbefalede tidsplan og forberedelse længere oppe på siden.

Granatæblesorbet:

  1. Halvér granatæblerne og bank eller lirk granatæblekernerne ud. Der skal være 250-300 g granatæblekerner.

  2. Kom granatæblekernerne og 1/2 dl vand i en blender. Tilsæt blåbær (valgfrit, det giver en dejlig sødme og lidt mørkere rød farve) og blend kort, til saften presses ud af granatæblekernerne og blåbærene.
  3. Sigt granatæblesaften med en sigte, så der kun er pink saft tilbage. Skyl og rens blenderen og kom så granatæblesaften i blenderen igen, sammen med sukker og 1 dl vand. Blend indtil du har en helt kernefri pink saft.
  4. Frys granatæblesorbeten på en ismaskine efter anvisning fra fabrikanten (giver det bedste cremede resultat). Hvis du ikke har en ismaskine kan du hælde sorbeten i en plastikboks og røre nogle gange undervejs (giver et semi-iset resultat) eller hælde sorbeten direkte i en quenelle form (giver det mest isede resultat). Hvis du bruger ismaskinen kan du fordele isen i en quenelle form efter frysningen eller forme quenelles med to spiseskeer og så sætte dem i fryseren.

Chokoladepynt:

  1. Lav abstrakt chokoladepynt med tempereret mørk chokolade. Se evt. vores guide til chokoladetemperering. Opbevar chokoladepynten i en plastikboks indtil de skal bruges, så de ikke går i stykker.

Chokoladekage:

  1. Tænd ovnen på 175 grader (alm. ovn).
  2. Kom smør og sukker i en skål og rør det sammen på en røremaskine eller med elpisker, til det er hvidt. Tilsæt æggene og rør til det hele er sammenpisket.
  3. Hak den mørke chokolade groft og smelt det i mikroovnen (husk at røre undervejs så det ikke brænder på) eller over vandbad. Rør den smeltede chokolade sammen med smør-sukker-æggeblandingen.
  4. Rør mel, bagepulver og kakao sammen i en anden skål. Rør nu den tørre blanding sammen med den våde blanding, sammen med mælken, indtil du har en flydende chokoladekagedej.
  5. Fyld otte halvkugler i silikoneformen med chokoladekagedej til 1/2 cm fra kanten og bag bundene i 22-24 minutter, til der ikke længere hænger dej ved en strikkepind stukket i midten af kagen.

  6. Stil silikoneformen på en bagerist og lad bundene køle helt af, inden de vippes ud af formen. Når bundene er helt kolde pakkes de i plastikfilm eller en frysepose indtil de skal bruges.

Chokolademousse:

  1. Pisk fløden til flødeskum og stil den i køleskabet.
  2. Hak chokoladen groft og smelt to tredjedele af den i mikroovnen (husk at røre i den undervejs så den ikke brænder på) eller over vandbad. Tilsæt den sidste tredjedel og rør rundt, til alt chokoladen er smeltet.
  3. Pisk æggeblommerne og sukkeret sammen med en elpisker. Rør den smeltede chokolade i æggesnapsen. Vend forsigtigt flødeskummen i ægge-chokoladeblandingen, indtil chokoladen er jævnt fordelt.
  4. Kom chokolademoussen i en sprøjtepose.
  5. Læg en chokoladekage halvkugle med bunden opad. Kom konditorplastik rundt om den, så det er helt tæt til kanten og hold det på plads med et stykke tape. Konditorplastikken hjælper chokolademoussen med at holde formen. Gentag processen med tre halvkugler til. Sprøjt chokolademousse på hver af de fire bunde (cirka 1 cm højt). Læg så en chokolade halvkugle med bunden nedad ovenpå, så du får en “burger” af chokoladekager og chokolademousse. Pres lidt på låget, så chokolademoussen kommer helt ud til kanten.

  6. Stil chokoladekagerne i køleskabet i minimum 4 timer, til chokolademoussen er stivnet.

Pynt og servering:

  1. Kom Digestive kiks i en frysepose og bank dem med en kagerulle, så du får grove krummer. Anret et lag af krummer med et hul til snekuglen i midten på fire desserttallerkener.

  2. Tag chokoladekagerne ud af køleskabet og fjern forsigtigt konditorplastikken rundt om. Kom flormelis i en sigte og drys flormelis “sne” på chokoladekage kuglerne ved at holde på toppen og bunden. Placér forsigtigt snekuglen i hullet mellem kiksekrummerne på tallerkenen uden at røre ved siderne. Børst evt. flormelisen af tallerkenen, hvis der er drysset lidt af.
  3. Placér nu chokoladepynten forsigtigt oven på snekuglen. Placér til sidst en quenelle af granatæblesorbet oven på chokoladepynten og server straks.

20. december 2017 af Trine

Kommentarer (2)

  • Pernille Svar

    Spændende, overvejer denne som nytårsdessert – Jeg mangler dog hvad størrelse silikoneform I har brugt til chokoladekagen?

    29. december 2017 at 22:47
    • Trine Svar

      Hej Pernille
      Du skal bruge halvkugleforme med Ø6 eller Ø7 cm 🙂
      God fornøjelse!

      29. december 2017 at 22:49

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Del med en ven