De bedste vaniljekranse

Share on Facebook0Pin on Pinterest2Tweet about this on TwitterEmail to someone

De fleste familier har nogle helt klassiske desserter og kager som går igen i løbet af årene. I min familie er min mors vaniljekranse en af dem. Det er den mest fantastiske småkage der findes og den bliver bagt ad flere omgange hvert år.

Vaniljekranse er en lidt tidskrævende proces, da dejen skal igennem en kødhakker for at få det karakteristiske mønster og derefter skal hver småkage formes til ringe. Min mor har da også lavet genvejen et par gange med blot at lave dem flade som almindelige småkager – men tro mig, det er slet ikke det samme!

Denne opskrift er en, der kommer til at gå i arv i vores familie og jeg vil vove at påstå, at det er den bedste opskrift på vaniljekranse der findes!

Vanillekranse opskrift

Glædelig 1. december! Jeg har pyntet op i det lille hjem på hver en hylde. Det er bare så hyggeligt! Det er jeg sikker på min kæreste også synes, selvom han ikke vil indrømme det.

Lyshuse til jul Julehus

I år kick-starter jeg julehyggen med at bage hjemmelavede vaniljekranse. Jeg tog min mor til hjælp da det går lidt hurtigere når man er to og det desuden er ekstra hyggeligt.

For at lave vaniljekranse skal man bruge en kødhakker, for eksempel en kødhakker til Kitchen Aid. Her kan man vælge et udgangshul med et stjernemønster for at få den rigtige form frem på småkagerne. Processen foregår ved, at vaniljekransedejen presses ned i kødhakkeren og kommer ud i lange strimler.

Kitchen Aid kødhakker

Strimlerne skæres forsigtigt ud i små stykker på cirka 7 cm uden at man ødelægger mønstret i dejen. Hvert stykke formes til en ring og enderne presses sammen.

Vanillekransedej strimlerVanillekransedej skæresVanillekranse formes

Vaniljekransene flyttes forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir og stilles på køl i 15 minutter. Vaniljekransene bages i cirka 8 minutter. Hold meget øje med dem de sidste par minutter, for pludselig går det hurtig. Glæd dig til verdens bedste julesmåkage!

Vanillekranse opskrift

4.8 from 4 reviews
De bedste vaniljekranse
Serves: ca. 250 stk
 
Ingredients
  • 500 g hvedemel
  • ¼ tsk bagepulver
  • 6 tsk vanillesukker
  • 375 g smør
  • 1 æg
  • 250 g sukker
  • 125 g mandler
Instructions
  1. Smut mandlerne og hak dem fint - hvis de er for store stopper hullet i kødhakkeren.
  2. Rør hvedemel, bagepulver og vanillesukker sammen i en skål. Koldt smør hakkes og kommes i.
  3. Pisk æg og sukker sammen i en anden skål og tilsæt det til melblandingen. Tilsæt også de finthakkede mandler. Ælt nu blandingen sammen til en glat dej.
  4. Indstil kødhakkeren på det stjerneformede hul. Kør en klump af dejen gennem kødhakkeren og tag imod dejstrimlen i den anden ende - her kan det være rart at have en hjælpende hånd. Læg hver dejstrimmel på et spækbræt.
  5. Skær dejstrimlerne ud i stykker på 6-7 cm og form disse til små cirkler - klem dejenderne forsigtigt sammen uden at ødelægge stjernemønsteret.
  6. Læg alle vanillekransene på en bageplade beklædt med bagepapir med lidt afstand imellem. Stil bagepladen køligt i 15 minutter, så bevarer de mønstret under bagningen.
  7. Bag vanillekransene ved 185 grader i cirka 8 minutter. Lad dem køle af på en bagerist.

 

46 kommentarer

  1. Smager næsten som min mors vaniljekranse (…som er verdens bedste!!), så kan varmt anbefale disse, de er virkelig gode, også selvom de fik et par minutter ekstra i ovnen.

        1. Hej igen
          Bagetemperatur- og tid er rigtig i opskriften. Vanillekransene bages på 185 grader almindelig ovn i cirka 8 minutter. Vanillekransene skal være blege og ikke gyldne for at få den rigtige smag og konsistens. Vi har bagt disse vanillekranse i diverse ovne i min familie i 20 år på disse anvisninger :-)
          Blomsterberg laver en anden dej som derfor kræver andre bageanvisninger.

          1. Ok, vi prøver en dobbeltportion mere, så kan jeg starte med jeres angivelser igen, så må vi se.

  2. Hej, Jeg har lige bagt disse, men har brugt ægte vanille fra to stænger i stedet for vanillesukker. Det smager skønt og kan ses på kagerne som små sorte prikker. Jeg støder/blander kornene i e morter med lidt af sukkeret først. Så er det nemmere at blande i dejen bagefeter.

  3. Hej

    Jeg vil høre om man ikke kan lave ringene på anden måde end ved at investere i en kødhakker eller andet dyrt køkkenredskab. Ved ikke rigtig hvor fast dejen er, om den evt kan trykkes ud gennem en sprøjtepose.

    1. Hej Angelina
      Der er mange som sprøjter vanillekranse med en sprøjtepose. Det er dog svært da dejen er meget hård så jeg ville ikke anbefale det. Dejen er nemlig nødt til at være kold og hård for at bevare mønsteret.
      Vi har nogle gange “snydt” og bare skåret dejen i skiver så vi fik flade runde vanillekranse hvis vi ikke lige syntes vi havde tid til andet.
      Du kan eventuelt se om du kan købe en småkageudstikker der består af to ringe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rate this recipe: