Disse fantastiske brownies er et kæmpe hit hos både store og små. Brownien kan spises som den er, serveres med is og bær, eller indgå i en lang række forskellige desserter.
Jeg er vokset op i Japan hvor jeg gik på international skole, blandt andet med masser af amerikanske børn. Det har efterladt mig med STOR kærlighed til amerikanske kager og cupcakes.
Mange af mine helt store kageoplevelser som barn skete til “bake sales”, hvor hver elev (nok snarere elevens mor) bagte kage, som eleven skulle sælge i en bod på skolen for at indsamle penge til en tur, et teaterstykke, eller lign. Dette var et kageorgie uden lige når amerikanske soccer moms konkurrerede om, hvem der kunne bage de bedste og flotteste cupcakes og kager! Når jeg hørte, at der skulle være bake sale tænkte jeg straks YES! BROWNIES! Jeg er nemlig fuldstændig tosset med chokoladerige, svampede, klistrede, amerikanske brownies, og disse boder bød på de absolut mest fantastiske brownies man kan forestille sig.
Jeg har gjort de amerikanske soccer moms kunsten efter og deler her min allerbedste opskrift på svampede, lækre amerikanske brownies.
Hvordan er den perfekte brownie?
I min verden er en brownie firkantet, sprød på toppen, klæbrig i midten og raspet i bunden. Dette er lige præcis hvad denne opskrift byder på. Leder du efter en svampet gennembagt chokoladekage er denne opskrift ikke til dig, men så kan du f.eks. prøve min lækre chokoladekage med appelsin eller min “klassens time” chokoladekage.
Tips til at bage mine brownies
- Browniedejen kan både røres i hånden eller på røremaskine, for eksempel en Kitchen Aid (reklamelink).
- De tørre ingredienser skal sigtes ned i de våde for at undgå klumper.
- Brownien skal bages på almindelig ovn indstilling, ikke varmluft.
- Fortvivl ikke hvis browniedejen er svær at fordele i bageformen. Den skal bare klattes i, så fordeler den sig selv når den bages.
- Opskriften kan fordobles og tredobles men bør ikke firedobles. Rør i så fald hellere dejen ad flere omgange.
- Hvis opskriften skal fordobles eller tredobles skal størrelsen på formen ligeledes øges.
- Brownies er ikke velegnede som muffins.
Raspen gør en forskel
Man kan fristes til at springe trinnet med at drysse rasp i bageformen over, men lad være med det. Bunden på disse brownies afhænger af raspen og du vil ikke fortryde det.
Kan brownien fryses?
Ja, brownien er fryseegnet! For at fryse brownien skal du lade den køle helt af. Jeg anbefaler derefter, at du skærer den ud i stykker inden frysning. Kom browniestykkerne i fryseposer med bagepapir imellem. Så kan du let tage det antal browniestykker ud, du skal bruge, og bagepapiret forhindrer stykkerne i at fryse sammen.
Lad browniestykkerne tø op i en frysepose på køkkenbordet.
Hvad kan man bruge brownies til?
Nyd de fantastiske brownies som de er, eller med en klat vanille is til! Den er et kæmpe hit til klassens time kage, eftermiddagskaffen, fødselsdag og meget andet.
Brownien er også fantastisk som bund i kager og desserter. Se for eksempel disse opskrifter, hvor brownies indgår:
Typiske spørgsmål til opskriften
Kan brownien fryses?
Jeps det kan den! Læs hvordan ovenfor i indlægget.Kan man tilsætte fyld til brownien?
Ja, du kan f.eks. tilsætte M&Ms, nødder, og lignende til dejen.Hvilken ovnindstilling skal brownien bages på?
Brownien skal bages på almindelig ovn indstilling, ikke varmluft.Hvordan ved man, at brownien har fået nok i ovnen?
Lav priktesten, hvor du stikker en strikkepind eller tandstik i midten af kagen. Brownien er færdig når der kun hænger lidt dej ved.Kan jeg fordoble opskriften?
Ja, portionen kan fordobles eller tredobles, men hvis du skal lave til flere anbefaler jeg at røre dejen ad flere omgange.Hvordan skal brownien opbevares?
Den skal opbevares tildækket med plastikfilm på køkkenbordet.
Her er nogle flere af mine mest populære kageopskrifter:
Verdens bedste brownies
Ingredienser
- 100 g smør
- 2 æg
- 3 dl sukker
- 1½ dl hvedemel
- 4 spsk kakao
- 1½ tsk vaniljesukker
- 1 knivspids salt
- 100 g hasselnødder (valgfrit)
- Lidt rasp til formen
Fremgangsmåde
- Smelt smørret og lad det køle af. Hak hasselnødderne groft, hvis disse skal i.100 g smør, 100 g hasselnødder
- Rør æg og sukker sammen i en skål eller på køkkenmaskinen. Rør mel, kakao, vaniljesukker og salt sammen i en anden skål.2 æg, 3 dl sukker, 1½ dl hvedemel, 4 spsk kakao, 1½ tsk vaniljesukker, 1 knivspids salt
- Si den tørre blanding ned i æg-sukkerblandingen. Hæld det smeltede smør i og rør godt rundt.
- Smør en bageform på cirka 18x26 cm og drys rasp i - tøm resterne ud. Fordel browniedejen i bageformen (dejen behøver ikke nå helt ud til siderne, den fordeler sig selv når den bliver bagt). Drys hakkede hasselnødder over (valgfrit).Lidt rasp til formen
- Bag brownien ved 175 grader (alm. ovn) i cirka 30 minutter - pas endelig på, at den ikke får for meget! Den er færdig når en strikkepind der stikkes i kagen, stadig har lidt dej klæbende til sig.
- Lad brownien køle helt af i formen, før der skæres af den.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
982 kommentarer
Hej. Skal kagen bages med varmluft eller koldluft<3
Hej Stine
175 grader almindelig ovn. God fornøjelse!
Hej
Kan man bruge bagepapir i stedet? Jeg skal lave det i store potioner og vil bruge den bradepande der er til ovnen.
På forhånd tak
Hej Joan
Det kan du godt, men brownien får en anden mindre sprød bund. Du kan dog sagtens vaske og smørre/raspe bradepanden til ovnen.
Hvor mange kager/stykker bliver det til?
Hej Ida
1 portion svarer cirka til 12 stykker kage.
Super lækre. De var lige hvad en på mit niveau kunne finde ud af.
Franskholdet bliver så glade 🙂
Dog virkede dejen meget tør da jeg hældte den i formen, men den smager dejligt.
Suveræn kage! Den smager virkelig godt! – Min gruppe på studiet bliver ælde-vilde i morgen 😀
Hej. Super lækker kage, den var helt perfekt! Vil gerne prøve at bage den igen til min familie, kan man putte chokolade stykker i? Eller noget andet lækkert? Tak på forhold
Hej Mette
Der er en del af bloggens læsere der har prøvet med smeltet mørk chokolade, og det var en succes. Jeg har lavet variationer med daim stykker og karamelsauce, som også var et stort hit. Lad mig høre hvordan det går med chokoladestykkerne 🙂
Heej fandt din kage og synes at den så, så lækker ud så tænkte at jeg hellere måtte prøve at bage den til min klasse på min fødselsdag… Men kagen har ikke fået det samme knæk som din og den fik ikke engang de 30 min og den er ikke ligeså fugtig som din er, og heller ikke så “klumpet” i dejen (hvor man skal lægge den ud på bagepladen), har fulgt lige efter din opskrift (har doblet det op). Hvad kan være gået galt? Altså den smager godt men udsens mæssigt ligner den slet ikke din 🙁 det er jeg lidt ked af…
Emma:-)
Hej Emma
Knækket skyldes bagetiden. Du skal bage brownien i kortere eller længere tid afhængig af din ovn ift. anvisning i opskriften. Prøv at stikke en strikkepind i midten af kagen, når den har fået omkring 25 minutter. Hvis der hænger meget dej ved, skal den bages i længere tid. Prøv igen – bliv ved og bag kagen, indtil der kun hænger en lille smule dej ved. Sørg også for at ovnen står på 175 grader almindelig ovn, ikke varmluft.
Tjek også, at din form har den rigtige størrelse ift. målet angivet i opskriften da tykkelsen på kagen også bestemmer bagetiden.
Dejen skal være meget tyk, man kan nærmest ikke hælde den ud af skålen, men man skal derimod skrabe den op og komme den over i bageformen. Er din dej ikke sådan må du have set forkert på nogle af ingredienserne. Tjek, at mængden er helt rigtig.
Heej tror at jeg har taget lidt for lidt mel… Men den smagte super godt… Vi snart bage den igen… Så får du desværre endnu en tilbage vending:D
Mange tak for hjælpen:-)
Og fordi du svaret tilbage:-)
Hej Emma
Prøv igen med mere mel. Jeg glæder mig til at høre hvordan det går næste gang. God fornøjelse med bagningen 🙂
Hej
kan dennekage godt bages dagen i forvejen?
Hej Karina,
Ja det kan den sagtens, bare dæk den til med plastikfilm 🙂
Dejligt dejligt kage:-). Jeg skal dog bage den til 60 mennesker og ville derfor høre om den kunne bages i en bradepande. Mon den kan få den rigtige konsistens, hvis den skal bages i de mængder og i såfald hvor lang tid ville du give den. Kan man betrække formen med bagepapir og så rasp så den er nemmere at få ud af Formel? Et andet spørgsmål går på opbevaring. Jeg bager dagen før og er i tvivl om den skal i køleskabet eller stå ude. Mvh Katrine
Hej Katrine,
Jeg har ikke prøvet at bage brownien i så stor en mængde før, men jeg tænker at yderkanterne vil få for meget i forhold til hvornår midten er gennembagt. Jeg ville derfor lave dejen i 1 portion men så dele den op i to eller tre forme for at sikre det bedste resultat.
Hvis du smører formen grubdigt og bruger rasp er det ikke noget problem at få kagen op ad formen.
Du kan sagtens bage kagen dagen før – den er også stadig god på tredjedagen. Du skal dække kagen til med plastikfilm og opbevare den ved stuetemperatur.
Tak for svar. Så du ville ikke engang lave dejen og bage x 2. Altså dobbelt portion? Puha 16 kager bliver lidt mange, hvis der skal være nok:-)..
Hej Katrine
Jeg forstår ikke helt din udregning. Der er cirka 12 stykker brownie i 1 portion. Så hvis du skal bruge 60 stykker brownie skal du lave 5 portioner. Klart hvis folk skal have mere end 1 stykke skal du bage mere, men jeg synes 16 portioner lyder lidt voldsomt.
Men jeg ville bage den i dobbeltportioner, dvs. hver kage er 2x opskriften. Du kan prøve at forsøge med tredobbelt portion, men start lige med 1 kage og se, hvordan den bliver 🙂
Tak:-) Ja ved da ikke lige hvad jeg tænkte på:-) jeg prøver med dobbelt portion og giver også den ca 30 nok.
Hej Katrine (og Trine)
Fantastisk opskrift. Jeg har nu bagt den mange gange og altid med stor succes. Så opskriften er blevet givet videre mange gange.
De fleste gange har jeg bagt 4 dobbelt portion og det passer til en bradepande. Så er det lettere at overskue når man liiiige har lovet det til 70-80 mennesker. Kanten bliver en anelse sprød men ikke noget der gør noget. Jeg skærer en meget tynd kant af, så synes jeg de bliver pænere.
VH Gitte
Kan jeg lave kagen i en bamseform i blød silikone og vende den ud på et fad når den er bagt? Eller er kagen for blød til det?
Hej Rikke
Kagen er svær at tage ud af formen i ét helt stykke, da den er ret blød. Hvis jeg skal bruge den til bund plejer jeg at udstikke den.
Hvis du mangler en god chokoladekage til bund kan du bruge denne: http://www.bageglad.dk/chokoladekage-til-kagedekorering/