Udskriv
Nytårsdessert med chokolademousse og granatæble is

Snekugle med chokolademousse og granatæblesorbet

Mængde 4 personer

Ingredienser

Granatæblesorbet:

  • 2 dl granatæblejuice (laves af cirka 250-300 g granatæblekerner fra 2 granatæbler)
  • 1/2 + 1 dl vand
  • 40 g blåbær (valgfrit)
  • 125 g sukker

Chokoladekage:

  • 100 g blødt smør
  • 150 g sukker
  • 2 æg
  • 1 dl mælk
  • 60 g god mørk chokolade
  • 1 tsk bagepulver
  • 100 g mel
  • 2 spsk kakao

Chokolademousse:

Pynt:

Særligt udstyr:

  • Halvkugle silikone bageform
  • Konditorfilm
  • Quennelle form (valgfrit)

Fremgangsmåde

Planlæging:

  1. Se den anbefalede tidsplan og forberedelse længere oppe på siden.

Granatæblesorbet:

  1. Halvér granatæblerne og bank eller lirk granatæblekernerne ud. Der skal være 250-300 g granatæblekerner.

  2. Kom granatæblekernerne og 1/2 dl vand i en blender. Tilsæt blåbær (valgfrit, det giver en dejlig sødme og lidt mørkere rød farve) og blend kort, til saften presses ud af granatæblekernerne og blåbærene.
  3. Sigt granatæblesaften med en sigte, så der kun er pink saft tilbage. Skyl og rens blenderen og kom så granatæblesaften i blenderen igen, sammen med sukker og 1 dl vand. Blend indtil du har en helt kernefri pink saft.
  4. Frys granatæblesorbeten på en ismaskine efter anvisning fra fabrikanten (giver det bedste cremede resultat). Hvis du ikke har en ismaskine kan du hælde sorbeten i en plastikboks og røre nogle gange undervejs (giver et semi-iset resultat) eller hælde sorbeten direkte i en quenelle form (giver det mest isede resultat). Hvis du bruger ismaskinen kan du fordele isen i en quenelle form efter frysningen eller forme quenelles med to spiseskeer og så sætte dem i fryseren.

Chokoladepynt:

  1. Lav abstrakt chokoladepynt med tempereret mørk chokolade. Se evt. vores guide til chokoladetemperering. Opbevar chokoladepynten i en plastikboks indtil de skal bruges, så de ikke går i stykker.

Chokoladekage:

  1. Tænd ovnen på 175 grader (alm. ovn).
  2. Kom smør og sukker i en skål og rør det sammen på en røremaskine eller med elpisker, til det er hvidt. Tilsæt æggene og rør til det hele er sammenpisket.
  3. Hak den mørke chokolade groft og smelt det i mikroovnen (husk at røre undervejs så det ikke brænder på) eller over vandbad. Rør den smeltede chokolade sammen med smør-sukker-æggeblandingen.
  4. Rør mel, bagepulver og kakao sammen i en anden skål. Rør nu den tørre blanding sammen med den våde blanding, sammen med mælken, indtil du har en flydende chokoladekagedej.
  5. Fyld otte halvkugler i silikoneformen med chokoladekagedej til 1/2 cm fra kanten og bag bundene i 22-24 minutter, til der ikke længere hænger dej ved en strikkepind stukket i midten af kagen.

  6. Stil silikoneformen på en bagerist og lad bundene køle helt af, inden de vippes ud af formen. Når bundene er helt kolde pakkes de i plastikfilm eller en frysepose indtil de skal bruges.

Chokolademousse:

  1. Pisk fløden til flødeskum og stil den i køleskabet.
  2. Hak chokoladen groft og smelt to tredjedele af den i mikroovnen (husk at røre i den undervejs så den ikke brænder på) eller over vandbad. Tilsæt den sidste tredjedel og rør rundt, til alt chokoladen er smeltet.
  3. Pisk æggeblommerne og sukkeret sammen med en elpisker. Rør den smeltede chokolade i æggesnapsen. Vend forsigtigt flødeskummen i ægge-chokoladeblandingen, indtil chokoladen er jævnt fordelt.
  4. Kom chokolademoussen i en sprøjtepose.
  5. Læg en chokoladekage halvkugle med bunden opad. Kom konditorplastik rundt om den, så det er helt tæt til kanten og hold det på plads med et stykke tape. Konditorplastikken hjælper chokolademoussen med at holde formen. Gentag processen med tre halvkugler til. Sprøjt chokolademousse på hver af de fire bunde (cirka 1 cm højt). Læg så en chokolade halvkugle med bunden nedad ovenpå, så du får en “burger” af chokoladekager og chokolademousse. Pres lidt på låget, så chokolademoussen kommer helt ud til kanten.

  6. Stil chokoladekagerne i køleskabet i minimum 4 timer, til chokolademoussen er stivnet.

Pynt og servering:

  1. Kom Digestive kiks i en frysepose og bank dem med en kagerulle, så du får grove krummer. Anret et lag af krummer med et hul til snekuglen i midten på fire desserttallerkener.

  2. Tag chokoladekagerne ud af køleskabet og fjern forsigtigt konditorplastikken rundt om. Kom flormelis i en sigte og drys flormelis “sne” på chokoladekage kuglerne ved at holde på toppen og bunden. Placér forsigtigt snekuglen i hullet mellem kiksekrummerne på tallerkenen uden at røre ved siderne. Børst evt. flormelisen af tallerkenen, hvis der er drysset lidt af.
  3. Placér nu chokoladepynten forsigtigt oven på snekuglen. Placér til sidst en quenelle af granatæblesorbet oven på chokoladepynten og server straks.