Fødselsdagsboller

Fødselsdagsboller

5. maj 2014 af Trine
  • 0 - 1 time
  • Middel
Fødselsdagsboller opskrift fra Bageglad

De fleste familier fejrer fødselsdag med boller, lagkage og kakao. Lagkage har aldrig sagt mig så meget, men fødselsdagsboller er den allervigtigste ting, jeg skal spise på min fødselsdag!

Der er mange forskellige opskrifter på boller. Nogle foretrækker grovere boller, men jeg synes at det passer bedst til fødselsdag at spise de klassiske, lyse theboller som er luftige og lette. Denne opskrift på fødselsdagsboller har min mor altid brugt og den giver de flotteste, bedste luftige fødselsdagsboller, som smager lige så godt som kage!

Dejen æltes til den er glat og smidig. Dejen deles i to og hver del rulles ud til lange pølser, som skæres ud i stykker.

Fødselsdagsboller er bare mest “rigtige” når de er helt glatte og kuglerunde, så jeg synes det er tiden værd at trille bollerne. Bollerne trilles ved at placere dejkuglen i håndfladen og køre hånden rundt på bordet. På denne måde får man helt perfekte, runde fødselsdagsboller.

BolledejBagte fødselsdagsboller

Bollerne skal pensles med æg, for at de får den perfekte gyldne overflade. Bollerne skal bages midt i ovnen i cirka 10 minutter, indtil de er gyldne. De skal køle af på en bagerist for ikke at blive fugtige i bunden.

Fødselsdagsboller opskrift

Server disse perfekte fødselsdagsboller på fødselsdagsbordet med lagkage eller andet bagværk. Hvis du vil skære lidt ned på hveden kan du lave vores lækre luftige speltboller i stedet for.

Se også disse opskrifter til fødselsdage: 

 

Fødselsdagsboller opskrift fra Bageglad

Fødselsdagsboller opskrift fra Bageglad
4 fra 5 stemmer
Udskriv

Fødselsdagsboller opskrift

Mængde: 30 små boller

Ingredienser

  • 100 g gær
  • 2 1/2 dl mælk
  • 500 g mel
  • 50 g sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kardemomme
  • 75 g blødt smør
  • 1 æg + 1 æg til pensling

Fremgangsmåde

  1. Rør gæren ud i mælken i en stor skål. Tilsæt mel, sukker, salt, kardemomme, æg og smør og ælt dejen indtil du får en glat og smidig bolledej.
  2. Del dejen i to og lad den hvile i 5 minutter. Rul hver del til en lang pølse. Skær hver pølse ud i 15 lige store stykker og tril hvert stykke til en glat bolle.
  3. Placer bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne hæve et lunt sted i cirka 20 minutter - dæk dem til med et viskestykke.
  4. Pensl bollerne med æg og bag dem ved 200 grader almindelig ovn i cirka 10 minutter, til de er gyldne. Lad bollerne køle af på en bagerist.

 


Kommentarer (25)

  • Maya Svar

    Hej Trine,
    Nu har jeg læst dine kommentarer og opskriften og ikke rigtig fundet svar.
    Hvor mange personer vil du mene opskriften er til?

    12. juli 2018 at 21:47
    • Trine Svar

      Hej Maya
      Det kommer lidt an på hvor store du laver bollerne men hvis man laver små boller bliver der omkring 20-25 stk så hvis hver person spiser 2 kan man sige det er til 10-12 personer 🙂

      13. juli 2018 at 07:44
  • Jasmoh Svar

    Halløj .. Jeg plejer og lave dej uden opskrift. Men da jeg skulle lave fødselsdags boller til min drengs klasse. Så måtte jeg lige ind og kigge på nettet. Og fandt så denne her. Da jeg havde lavet den efter opskriften, kom jeg til at læse kommentarerne.. Og så gik der lidt panik i mig her.. For jeg skulle jo lave 25 ok store boller ? .. Det ville det da aldrig blive ud af den lille portion.. Så jeg tog 2 dl mere mælk varmede op med lidt sukker, kom lidt mere smør i , og æltede sammen og kom mere mel i .. Og kan love jer for at de smager af bilkas boller.. Så det var jeg godt nok glad for at jeg gjorde ! Ærgerligt man ikke kan sætte billede på ..

    31. oktober 2017 at 20:53
    • Trine Svar

      Som beskrevet ovenfor bliver det små fødselsdagsboller – derfor bliver der naturligvis færre, hvis du vil lave større boller. Jeg er glad for, at du fik skønne boller ud af det og er glad for opskriften! 🙂

      5. november 2017 at 18:55
  • Louis buss Svar

    Undskyld men den her opskrift er elendig.
    100g gær til 500g mel er fuldstændigt vandvittigt..
    jeg lavede dem og det blev 30 må halvtøre boller der smagte af gær..

    Halvt så meget gær og dobbelt op på alt andet + ekstra smør så nærmer man sig nok noget spiseligt. Og så husk at bløde gæret op i lunkent mælk så det aktivere og lad dejen hæve nogle timer.

    7. november 2016 at 11:04
    • Trine Svar

      Hej Louis
      Mængden af gær bestemmer hvor længe bollerne skal hæve. Du kan sagtens nøjes med 50 g gær, hvis du lader bollerne hæve længere.

      7. november 2016 at 15:54
  • Sofie Svar

    Dejlig opskrift! Jeg lavede den med dobbelt smør, da jeg synes at der ikke skal spares på dette i rigtige fødselsdagsboller (eller noget som helst andet i det hele taget ;)). Og så lavede jeg halvdelen af dem til små pølsehorn, hvilket kan anbefales 🙂 Vi bestemt prøve det igen!

    10. juni 2016 at 11:15
  • Emilie Svar

    Hvis man skal have 30 boller ud af denne opskrift skal man enten kunne trylle eller også lave nogle usædvanlig små boller. Regn med at der bliver ca. halvt så mange boller hvis de skal være alm. størrelse.

    29. maj 2016 at 21:58
    • Trine Svar

      Hej Emilie
      Sådan som vi kender fødselsdagsboller er de netop små, fine og runde. Men bollerne kan selvfølgelig sagtens laves større 🙂

      30. maj 2016 at 22:23

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *