Varme hveder til store bededag

29. april 2015 af Trine

Vi er nået til den tid på året, der er spækket med helligdage og jeg glæder mig til en lille smule mere fritid. På fredag er det store bededag der står for min forlængede weekend og traditionen tro skal det fejres med hveder dagen/aftenen før. 

Jeg har faktisk snydt lidt, da jeg også fik hveder hjemme hos mine forældre i tirsdags. Jeg havde næsten helt glemt, hvor lækre de er! Det inspirerede mig til at bage hveder til mine kære kolleger her til aften, så de også kan blive lidt forkælede.

Opskrift på varme hveder

Der er stor diskussion om, hvordan hveder bør være. Jeg kan bedst lide mine luftige og med smag af kardemomme, så det er sådan en opskrift på hveder der følger her.

Denne dej er rigtig nem at ælte sammen og giver de lækreste, luftige hveder som er gode i flere dage. Desuden kan hvederne fryses færdigbagte.

Jeg kan godt lide, at hveder er “hevet fra hinanden” så jeg bager dem i en bageform beklædt med bagepapir tæt op ad hinanden. Jeg synes, de skal have en gylden overflade, så jeg pensler med æg inden bagning.

Vejen til luftige boller er god hævetid, så lad dem endelig hæve nok, både før og efter du har formen dem til boller.

Dej til hvederHveder boller

Bagetiden afhænger lidt af, hvor store hvederne er og hvor tæt placeret de er. Hvederne skal være helt gyldne. Lad dem køle af på en bagerist før du skiller dem ad.

Jeg spiser mine hveder med smør og marmelade. Hvad med dig?

Hveder til store bededag

Opskrift på varme hveder
Udskriv

Varme hveder opskrift

Mængde: 8 stk

Ingredienser

  • 2 1/2 dl lunkent vand
  • 50 g gær
  • 1 æg + 1 til pensling
  • 75 g smeltet smør
  • 1 1/2 spsk sukker
  • 1 1/2 tsk kardemomme
  • 1/2 tsk salt
  • 500 g mel (cirka)

Fremgangsmåde

  1. Rør gærret ud i vandet i en stor skål. Tilsæt æg, smeltet smør, sukker, kardemomme og salt og rør godt rundt. Ælt melet i dejen lidt efter lidt, til du får en glat, luftig og smidig dej.
  2. Lad dejen hæve i minimum 30 minutter.
  3. Kom bagepapir i en bageform. Del dejen i otte klumper og form dem til boller. Placér dem tæt i bageformen. Lad dem efterhæve i 15 minutter.
  4. Pensl bollerne med pisket æg. Bag dem ved 200 grader i 25-28 minutter, til de er gyldne og færdigbagte.
  5. Løft forsigtigt bollerne op ved at løfte i bagepapiret og lad dem køle af på en bagerist.
  6. Spis dem friskbagte eller rist dem inden servering.

Opskriftsnoter

Bollerne er fryseegnede.

Share on Facebook129Pin on Pinterest35Tweet about this on TwitterEmail to someone

Om bloggen

Mette & Trine

Vi er to søstre fra København der på denne blog deler vores oplevelser med mad, kager og desserter. Mette er biolog med en særlig passion for kagedekoration. Trine er digital konsulent og elsker mere end alt andet at servere lækker mad og desserter for dem hun holder af. Læs mere

FÅ SENESTE OPSKRIFTER DIREKTE I DIN INBOX